tirsdag 1. november 2011

Hvorfor kondisjonstrening ?

Å trene kondisjon øker forbrenningen din betydelig, styrker hjertet og gir et utall helsefordeler.



Trener hjertet
Aerobe prosesser betyr "med luft". Dette er en prosess som frigjør energi ved hjelp av oksygen som vi får fra luften vi puster inn. Det er musklene som trenger oksygen for å kunne holde ut over lengre tid. Når du trener kondisjon eller utholdenhet, tvinger du lungene og hjertet til å jobbe hardere for å få ut nok oksygen til vevene i kroppen. Eller sagt på en annen måte: det er hjertets evne til å pumpe blod med oksygen ut i kroppen som avgjør hvor utholdende vi er. Siden hjertet er en muskel, er dette en evne som kan trenes opp. Hjertet vil med slik trening etterhvert klare å pumpe ut mer blod per hjerteslag. I tillegg utvikler vi de minste blodårene i kroppen. Disse blodårene (kapillærene) er viktige for å få en mer effektiv tilførsel av oksygen til musklene.
Gir økt følelse av velvære
Kondisjonstrening styrker altså hjertet, lunger og gir en bedre blodflyt. Det kan vedlikeholde eller sørge for at skjelettet ditt blir sterkere. Det øker utskillelsen av endorfiner (kroppens eget morfin) og gir en økt følelse av velvære, forebygger stress og depresjoner. I tillegg forebygger du en rekke sykdommer som blant annet diabetes type 2, høyt blodtrykk og slag. Blant andre helsefordeler er et bedre immunforsvar, det kan lette kroniske muskelsmerter og har en positiv innvirkning på kolesterolet ditt.
Øker forbrenningen betydelig
Som et middel til å holde vekten eller gå ned i vekt er kondisjonstrening uerstattelig. Så snart du setter i gang med treningen, øker forbrenningen med mellom 5 og 20 ganger mer enn den energien du bruker når du sitter. Eksempler på vanlige typer kondisjonstrening er å gå tur i raskt tempo, løpe eller jogge, svømme, gå på ski, rake gress og klippe gress (manuelt), måke snø, spille squash, trene aerobic og sykle. Hvis du ikke har trent kondisjon før, kan det være lurt å begynne med økter på 30-45 minutter 2-3 dager i uken. Tempoet skal være så høyt at du merker at du blir sliten av det, men samtidig skal du klare å snakke i hele (korte) setninger. Kondisjonen blir like god om du trener med lav intensitet over lengre tid, som hvis du trener med høy intensitet over kortere tid. Vanligvis varer en kondisjonsøkt fra 20 til 60 minutter. 
Varier treningen
Det mest ideelle er å trene kondisjon hver dag, men trener du tre ganger i uken, vil du også komme i stadig bedre form. Det tar tid å bygge opp en god kondisjon og utholdenhet, så øk treningen litt om gangen. Vanlige feil er at du enten trener for hardt, eller at du ikke trener hardt nok. Det kan være lurt å notere seg hvor raskt og langt du har syklet/svømt e.l for hver treningsøkt, så kan du sammenligne med de nye resultatene dine etterhvert. Dette vil også være en inspirerende og motiverende kilde til å fortsette. Du merker at treningen blir lettere, at du stadig orker mer, og at du orker det raskere. Det kan være lurt å variere aktivitetene gjennom uken, slik er det lettere å unngå skader. For å gi kroppen maksimalt med helsefordeler, er det mest ideelle å kombinere kondisjonstrening og styrketrening.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar