tirsdag 26. juli 2011

Adam Hahne gjesteblogger om LAVKARBO diett

En måned i ketose.

Jeg har siden slutten juni tatt LCHF-dietten til mitt hjerte.
Med unntak for en uheldig episode, hvor jeg var støkk på en øy med gode venner i 24 timer og rettogslett ikke kunne spise low-carb og heller gikk for øl og brød,
så har jeg holdt meg noenlunde striks til dietten og på så hvis gått ned over fire kilo. Noe av det er riktignok vann men en ikke forsømbar del av det er rundt livet og andre steder hvor det fort samler seg litt "ekstra".
Frøken hjemme sa allerede etter ti dager: "Nå får du ikke gå ned mer Adam, du begynner å se for tynn ut". Nå vet ikke hun hvor viktig det er å komme under 75 som fighter så hun er tilgitt.

Jeg startet på 81.6kg 28. juni og morgenvekten idag var på 77.0kg.. Håper på å komme rett under 75kg og kunne bli stabil der. (181cm høy hvis noen lurer på det)

Dietten i stort er ingen hokus-pokus: dropp alt av brød/ris/pasta/rotfrukt/frukt og margarin så er du med.
Drikk helst bare te, vann og kaffe.
Dropp øl og vin og sats på ren brennevin/whisky og hvis du må blande drinker gjør det på light-variantene, hvis du er den slags som vil være uedru.
Spis heller så langt det går bare: fisk, kjøtt (svin, storfe, fugl), egg, melkeprodukter (ikke noen lett-varianter, gå for kremfløte, meierismør og sæterrømme) og grønnsaker som vokser over marken.

Holder du karbohydratnivået lavere enn 20g (70g for moderat vektnedgang) så kommer kroppen gå inn i ketose og forbrenner fett.
Du kan enkelt teste for å se om du er i ketose - spiser lite nok karbohydrater ved å tisse på diabetes/ketose-pinner fra Apoteket. (Keto-diabur-test 5000, bestilte mine fra www.e-apoteket.no 50st til 110,-)

Det jeg oppfatter som den aller største fordelen med dietten for egen del er at med så stor del av energiprosenten kommer fra fett (helst 70%) er at jeg får en jevn og fin blodsukkernivå i kroppen og holder meg mett lenger. På høykarbo som jeg spiste før med grøt- eller brødfrokost var jeg skrubbsulten 2.5h efter jeg spist. På egg+bacon+ost/majo-frokost nå så er jeg mett 4h+)

En ulempe så her i begynnelsen er at kroppen ikke har det drivstoffdepået/glykogenet som karbohydraterna er og de ganger jeg løpt går jeg tom for energi og blir krampete og tung i bena efter 4-5km. De som holdt på en stund mener at dette kommer å gå over efter 4-6 ukers tilvenning.

Målet langsiktig er å fortsette holde en lavkarbodiett lengst mulig, men å skli ut på fest/bursdager og hvis jeg spiser ute en gang i ny og ne. Den har hitentil fungert mye bedre enn andre typer dietter jeg prøvd. Den særeste var kanskje å leve syv dager på bare proteinshake å knuste linfrø - det var ingen langsiktig diett.

Bare så det er sagt så har jeg ikke prøvd hvordan kroppen svarer på 90minutter thaitrening i ketose. Mer om det om kort!

To be continued...
/Adam

Har du en god erfaring med en spesiell diett , et treningsopplegg eller noen andre gode tips du vil dele med andre ?
Da er kanskje du den neste gjestebloggeren fra FMT 

2 kommentarer:

  1. Hoho, bare vent til jeg kommer med min historie om lowcarb!! Men det viktigste er å finne det som funker best for seg selv :)

    SvarSlett
  2. Høres ikke ut som du har bare gode ting å si om lowcarb Anna .... enlighten us!

    SvarSlett